Wednesday, March 11, 2015

,,Кловнови без граница“ одушевили децу Ораховца и Велике Хоче

У оквиру манифестације ,,Кловнови без граница“, из Ирске је на Косово и Метохију  допутовала група кловнова-аниматора,  како би приказујући своје вештине унели радост у животе деце која на овим просторима живе. У оквиру свог двонедељног боравка на Косову и Метохији,  обишли су неколико градова и наступали за децу у Косовској Митровици, Грачаници, Косовској Каменици, Приштини, Пећи, Призрену, Јањеву, а наредних дана ће посетити децу у још неким местима.
Циљ им је да наступају за децу свих заједница које на Косову и Метохији живе, да им покажу акробатске и жонглерске вештине, шашаве трикове, уз пантомиму, падање, плакање и смејање, али и да пруже могућност да и деца дођу на бину и покажу своју сналажљивост и спретност у некој кловновској догодовштини. 
       У Велику Хочу су ,,Кловнови без граница“ дошли у петак поподне и наступали у сали  Дома културе пред  око триста малишана из Велике Хоче и Ораховца.  Велико одушевљење, аплаузи, повици,, Браво!“, пратили су сваку тачку вешто изведену. А аниматори  Сара из Италије, Микела из Немачке, Арон из Ирске и Кин из Енглеске су за само неколико минута успели да освоје срца деце, да их насмеју, изненаде, задиве својим жонглирањем, акробацијама, триковима, игром...
     По окончању кловновског спектакла, деца су се попела на бину да се фотографишу са кловновима и да питају кловнове када ће опет да дођу јер им је ,,много било лепо, забавно“. Радост је била обострана и како нам је рекао један од кловнова, Кин из Енглеске, оваква реакција деце их чини срећним:
-Ми смо до сада наступали за децу у многим земљама у свету (Јордану, Сомалији, Руанди) а на Косову смо по први пут, мада су ранијих година долазиле наше колеге из Шпаније, Немачке, Франуске. Ових дана смо наступали за децу различитих заједница широм Косова. Наступали смо у различитим амбијентима, на отвореном, или у затвореном простору, у учионицама и салама, негде за двадесеторо деце, а негде за 300 и  више. Али  је  резултат свуда  исти. Деца  се радују на исти налин, и смеју се на исти начин, а то је заправо наш циљ“.
      Пројекат ,, Кловнови без граница“  је присутан у Европи и Африци, а његов циљ је ,, Да деца поново буду деца“. Аниматори, су углавном уметници професионалци који своје време највише проводе са децом у областима кризе и шире осмехе међу њима.

No comments:

Post a Comment